Kalium natrium balancen i dine celler

Salt © Erik Back 2012

Hver enkelt celle i din krop har sit helt eget liv. Den har sine egner organer og energikredsløb. Cellens organer kaldes også organeller. I forbindelse med min serie om høfeber har jeg været inde på vand, salt og kalium balancen så nu vil jeg prøve at forklare det lidt nærmere.

Processen i cellerne der opretholder balancen kalde for natrium-kaliumbalancen eller natrium-kaliumpumpen fordi natrium og kalium hjælper hinanden med at pumpe vand ind og ud af cellen. Natrium er den kemiske betegnelse for salt.

Emnet i dag er biokemi og det er natrium og kalium der opretholder væskebalancen i cellen ved at transportere vandet gennem cellevæggen. Hvis der er for lidt natrium så er der for lidt vand i cellen. Det oplever du især når du sveder meget og dehydrerer. Så bliver du svag svimmel, men vinder styrke med det samme du drikker vand. Hvis du mangler kalium kan det forstyrre hjerteaktiviteten.

Den bedste måde at illustrere dette på er ved at vise det med en lille animation. Jeg mestrer ikke selv kunsten at animere, så jeg har fundet et klip på YouTube der viser kalium-natriumpaumpens funktion.

Video 1: Animation uden tale

Video 2: Animation med engelsk tale

Ved udvekslingen af kalium og natrium i cellen opstår der en elektrisk strøm der er vigtig for nervesystemets funktion. Der kan derfor være en tæt sammenhæng mellem kalium natrium pumpen og zoneterapiens virkning hvis zoneterapi virker via kroppens smertefibre.

Hvis du vil vide mere om biokemi kan jeg anbefale en basisbog af Jan Mainz, som ganske enkelt hedder ”Biokemi – basisbog”.

Trackbacks

  1. […] De fleste mennesker spiser for meget salt og behøver derfor ikke at bekymre sig om mangel på natrium. Derimod bør man være varsom med overdosering fordi det give forhøjet blodstryk. Læs hvorfor i denne artikel [Kalium natrium balancen i dine celler] […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *